Loading...
error_text
پایگاه اطلاع رسانی دفتر حضرت آیت الله العظمی صانعی :: کتابخانه فارسی
اندازه قلم
۱  ۲  ۳ 
بارگزاری مجدد   
پایگاه اطلاع رسانی دفتر حضرت آیت الله العظمی صانعی :: نخستين نگاه

نخستين نگاه

(وَالَّذِينَ جَاهَدُوا فِينَا لَنَهْدِيَنَّهُمْ سُبُلَنَا وَ إِنَّ اﷲَ لَمَعَ المُحْسِنِينَ)[1]

آفرينش مظهر جلال و جمال خداوند است. هستي بخشي فقط از ناحيه‌ي اوست و هرگز غير او توان افاضه‌ي وجود ندارد. هر آن‌چه از ايجاد ظاهري و صنعت و صنوف در پيکر هستي محقّق است، نه‌تنها با توحيد خلقت و ربوبيّت منافات ندارد، بلکه آن هم به مثابه‌ي فاعل امدادي و وابسته به فيض مبدأ هستي آفرين و ربّ الارباب است. خداوند سبحان با اراده‌ي غيبي خود، قلمرو نظام آفرينش را بر بنيادِ قواعد و اصول کلّي بنا نهاد و هر موجودي هم، اصل هستي و کمال و پرورش خود را از او بازيافت. تجلّي او در تبلور خلقت ظهور پيدا کرد و جهانِ جماد و نبات و حيوان و انسان و فرشته نيز در طريقت مستقيم و کُرنش پروردگار کريم مسير پُرشتابِ حرکت در قلمرو حکومت الاهي را طي مي‌کنند،[2] تا به سرمنزل مقصود و حشر و نشر لقاء حق نايل گردند.

وجودِ هنر و زيبايي در آفرينش مخلوق[3] که ساختار صحنه‌ي هستي را رقم زده است به حيات و عرصه‌ي زندگاني فرح بخشيده و زمينه‌ي دستيابي موجودات، به ويژه انسان را به برنامه‌هاي حياتي و لطافت‌ها و آرايه‌هاي هنري فراهم نموده است.

اهداف آفرينشيِ هر موجودي در اين عالم بر پايه‌ي رعايت شئون و حقوق آنها استوار گرديد و تمام اشيا و اشخاص در جاي خود، بهره‌اي مناسب را از مجموع نظام هستي دارا خواهند بود. خداوند مهربان، همه‌ي مخلوقاتش را از فيض و موهبت خود بهره‌مند ساخته است. لطف خدا در آفرينش قرين همگان است و هر مخلوقي در گيتي به فراخور شايستگي خود از کمالات سود خواهد بُرد. پديده‌هاي حياتي در عالم از هيچ کس بُخلي ندارد و تنها ظرفيت، توان و رتبه‌ي وجوديِ هر موجود، تعيين کننده و اساس نزول افاضات خواهد بود.

داشتن ظرفيت دريافت علمي و اهتمام و ظرافت در به کارگيري اصول و قواعد و نيز مواد و فروعات آن را، آفريدگار انسان و جهان عطا فرموده است.

مواهب علمي و درجاتِ رُتبيِ خدادادي به برخي انسان‌ها، که به تلاش و اجتهاد علمي و هم به کوشش و جهاد عملي وابسته است، از امتيازات ويژه‌ي آنان محسوب مي‌شود و آن چيزي است که خداوند متعال فرموده: ﴿لاَ يَنَالُ عَهْدِي الظَّالِمِينَ﴾،[4] و همان‌گونه که حضرت امام صادق(علیه السلام) مي‌فرمايد: «العلم نورٌ يقذفه الله فى قلب من يشاء».[5]

در طول حيات طيّبه‌ي فقاهت و اجتهاد در ادوار مختلف، ستارگان علم و فضيلت بسيار بودند. آنان که وجود با برکتشان مايه‌ي روشنايي و بيداري عقولِ مردمان بوده و در جايگاه خود سهم به‌سزايي را در تعالي فکر و فرهنگ و انديشه و شکوفايي علوم به خود اختصاص دادند. داشتن چنين گنجينه‌ي ارزشمند، باعث فخر و مباحات امت اسلامي است. آنان؛ هم الگويي هستند که انسان ترديدي در شکل‌گيري شخصيت و مرام آنان در پيروي از اهل بيت عصمت و طهارت(صلوات الله عليهم اجمعين) پيدا نمي‌کند و هم مفتاح علوم و صاحب ايده‌هاي نابي هستند که امت اسلام و به خصوص اماميه در چالش‌هاي زمانه و ظلمت‌هاي جاهلانه، به واسطه آنها چراغ به‌دست طي طريق مي‌کنند و از آن همه شناخت‌ها و بهره‌هاي علمي و معنوي در ترقّي ساختار جامعه گام بر مي‌دارند.

اگر بخواهيم به ذکر نام آن بزرگواران بپردازيم، سطور به درازا خواهد کشيد، ليکن به همين کلام کوتاه بسنده مي‌کنيم و در نهايت، پندارمان اين است که اين لطف الاهي، هم اکنون نيز بر تارک وجود هستي اين چنين نقش بسته است که:

عن أحدهما (امام باقر يا امام صادق(علیهما السلام)): «إنّ الله لم يدع الأرض بغير عالم، ولولا ذلـﻚ لم يعرف الحقّ من الباطل».[6]

آيـت الله صانعي که يکي از ثمرات اين خيل بزرگ خاندان علم و فقاهت است، با برخورداري از مواهب خدادادي، با تلاش خود، سعي در حفظ و حراست از اين مقام والا نمودند. از تطهير قلب آغاز و به مرحله‌ي کسب و دريافت نايل آمدند. طلب علم و دانش علوم اهل بيت(علیهم السلام) را با سعي و کوشش فراوان همواره ادامه دادند و با عشق و علاقه و تلاش بي‌وقفه در تحصيل، در 24سالگي به درجه‌ي اجتهاد نايل شدند و تسلّط خود را در شناخت روايات و درايـة الحديث، فقه و اصول و... به‌دست آوردند.

از ويژگي‌هاي استاد معظّم و گرانمايه، ترسيم روش موفقيت‌آميز يک زندگي، بر اساس دين و دانش بوده است. باور به قداست علم و دانش و اهميت و جديّت در مطالعه و تحقيق در دوران تحصيل از نقاط بارز اخلاق علمي ايشان بود، همان طور که اکنون نيز چنين است.

او در سايه‌ي اين باورهاي پُر برکت به سختي‌ها و محروميت‌ها تن داد و توانست در خدمت علوم اهل بيت(علیهم السلام) و ارزش‌هاي بلند الاهي و معنوي قرار گيرد و مردم و حوزه‌هاي علمي را از ثمراتش بهره‌مند گرداند.
برخورداري معظّم‌له از اين فضايل، از او فقيهي نيرومند، استادي برجسته و مرجعي ديني ساخت که در کليه‌ي ابعاد و انحاء زندگي، صاحب رأي و ايده و نظر باشد. تبحّر ايشان در اجتهاد و استنباط و احاطه در مسايل علمي سبب گرديد که وي نکات فقهي و اجتهاديِ ارزنده‌اي را در تعليمات و تأليفات خود به شاگردان و مخاطبين عرضه نمايد.

استفاده‌ی دقيق و عميق و امعان نظر خاصِ استاد معظّم از منابع و متون اسلامي موجب گرديد تا برخي از مطالب و موضوعات ديني که حکم آنها در ادوار مختلف با ادعاي شهرت و اجماع و... از مسلّمات فقهي به حساب آمده بودند به ترازوي نقد کشيده و دريچه‌ي جديدي در برداشت و تحليل محتواي ديني و فقهي به روي اهل فن گشوده شود. البته عرضه‌ي اين محتوا علاوه بر جايگاه شامخ علمي، جسارت و تحمّل برخي محدوديت‌ها و رنج برخي تنگ‌نظري‌ها را نيز به‌دنبال خواهد داشت.

به هر روي، فقيه نوانديش سهم چشمگيري در تکامل فقاهت در حوزه‌هاي علميه دارند و بر اين مطلب مُهر انکار نتوان وارد نمود.

روش‌هاي معظّم‌له در اجتهاد بيانگر فقاهت بسيار قوي ايشان است. استخدام صحيح و کامل کليه عوامل، منابع و مواد و تطبيق تحقيقات و تتبّع گسترده خويش بر آن منابع، توجّه و در نظر گرفتن آرا و کتب علماي سلف بدون آنکه خويشتن را ملزم به اطاعت بي‌چون و چرا از آنها نمايند، مدّنظر قرار دادن عرفيّات با پرهيز از عوام‌زدگي و از همه مهم‌تر، توجّه به عرفيّات متشرّعين و مصالح عاليه‌ي شريعت، بي‌آن‌که گرفتار جوّ زدگي و خواسته‌هاي افراد و مقتضيات موجود باشند و... از خصوصيات و ويژگي‌هاي اجتهاديِ فقيه نوانديش است.

از اين رو، از مقوله‌ي درس‌هاي اين مرجع عاليقدر مي‌توان گفت که: ضرورتِ تحوّل در اصول و مباني اجتهادي امري اجتناب ناپذير است و اين همان است که حضرت امام خميني فرمودند: «اجتهاد مصطلح در حوزه‌ها کافي نمي‌باشد».[7] بلکه، مؤلّفه‌ها و شرايطي ديگر، علاوه بر شرايط عمومي اجتهاد را مي‌توان براي فقيه برشمرد که اهم آنها عبارتند از:

* شناخت زمان و مکان؛
* شناخت درست مردم و جامعه و روابط حاکم بر آنها؛
* آشنايي با جريانات فکري و انحرافات عقيدتي؛
* دارا بودن شمّ شايسته‌ي اجتماعي و اطلاعات سياسي، به‌خصوص اقتصادي؛
* بهره‌مندي از فراست و زيرکي در هدايت، رهبري و تدبير جامعه‌ي بشري؛
* آشنايي با چگونگي برخورد با فرهنگ حاکم بر دنيا و معادلات سياسي و حيل استعماري؛
* و...
توسعه‌ي جدّي حاکميت مردمي، اقتضا مي‌کند تا احکام و فتاواي عملي در ابواب مختلف فقه و در بخش‌هاي حقوق اساسي، حقوق مدني، حقوق جزايي، اقتصاد و فرهنگ به محک تجربه و عينيّت مبدّل گردد و آزمون‌هاي خود را در موانع و چالش‌هاي موجود و پيچيده نهادينه کرده و زواياي آن را تعيين و تبيين نمايد.

بنابراين، راه تکاملي شيوه‌هاي اجتهاد را نبايد به ايستايي بدل کرد، بلکه راه و باب اجتهاد هميشه مفتوح است و همواره بايد نظرات فقهي و اجتهادي آزادانه عرضه شود و نه تنها کسي حق جلوگيري از آن را ندارد، بلکه بايد در فراهم آوردنِ فضايي پژوهشي و تحقيقيِ درباره‌ي مسايل و موضوعات جديد که فرآيند شکل‌دهي به زندگي بشر امروزي را به‌وجود مي‌آوردند، کوشا باشد.
لذا، از اين منظر بايد از «توليد»، «نشر» و «تبادل رأي و انديشه» حمايت کرد تا عرصه‌هاي پژوهشي و مطالعاتي در موضوعات پُر‌اهميت که با اولويت و حساسيت بيشتري همراه هستند به وادي پژوهش گام نهند تا از اين طريق دست‌کم بخشي از پرسش‌هاي جوامع انساني در حوزه‌هاي فردي و اجتماعي و همچنين قانون‌گذاري تأمين و پوشش داده شوند.

شخصيت اين نوشتار در طول حيات علمي خود، که محصول آراي استنباطات فقهي و علمي ايشان در اين کوتاه سخن اشاره گرديد، وجهه‌ي همّت خويش را در ظرفيت بخشي به فقه و پاسخگويي به نيازها و مقتضيات جامعه اسلامي و انساني مصروف داشتند و در اين راه از تلاطم موانع و سوانح نيز عبور کردند تا متن پيام الاهي را از دل سخنان گوهربار ائمه‌ی معصومين(علیهم السلام) و معارف ديني دريافت نمايند.

مي‌توان گفت: آن‌چه را به عينَيْنِ باطن و ظاهر از اين فقيه بزرگوار يافتيم، در اين کلام جمع است: او دل باخته‌ي «طرح و دريافت ايده» از متن اسلام و کلمات ائمه هُدي(علیهم السلام) و ابلاغ آن به نوع بشر است. (متّع الله لنا وللمسلمين و لجميع الناس بطول بقائه)در اين کتاب به‌طور خلاصه به ابعاد گوناگون شخصيت علمي، معنوي و مبارزاتي حضرت آيـت الله صانعي پرداخته شده است. شرح همه جانبه‌ي زندگي اين فقيه نوانديش را، بايد در نوشتاري مطوّل و فرصتي مفصّل سپرد تا زوايا و دقايق بديع فکري و حيات علمي و فقهي آن بزرگوار براي دوستداران و اهل فن آشکار گردد.

مجموعه‌ي حاضر که بازگوکننده‌ي گوشه‌‌اي از ويژگي‌ها، رنج‌ها و تلاش‌هايِ سلوک علمي و اجتماعي حضرت آيـت الله صانعي مي‌باشد، بر اساس واقعيت‌هاي ارائه شده در اسناد موجود و همچنين گفتارها، حکايات و خاطراتِ معظّم‌له و برخي از بزرگاني است که توانسته‌ايم از محضرشان و يا از آثار آنان در جهت شناخت هر چه بيشتر سير زندگاني اين فقيه بهره ببريم.

اگر چه شخصيت‌هايي هستند (اعم از هم‌دوره‌اي‌ها، شاگردان ايشان و...) که بيانات و سخنان ارزشمند و قابل استفاده‌اي مطرح کردند و ما به جهات ملاحظاتي از ذکر نام و گفتارشان خودداري نموديم.

دراين نوشتار سعي شده است به دور از حبّ و بغض، افراط و تفريط و سخن به گزافه‌گويي، مطالب به شکل متنوع و گوناگون تقديم شود تا خوانندگان محترم از هر صنف و طبقه‌اي از موضوعاتِ فصول ده‌گانه‌ي آن بهره‌مند گردند.

در پايان، از همه‌ي فضلا، شاگردان و دوستاني که ما را در تهيّه، تنظيم و تدوين مقدّمات امر کتاب و متون آن راهنما و مشوّق بودند و در اين راه همکاري کردند؛ تشکّر و قدرداني مي‌کنيم، به‌خصوص از زحمات اساتيد محترمي که با روي گشاده هيأت گفتگو را پذيرا شدند، ضمن آرزوي توفيق و سلامتي براي آنان، از خداوند سبحان پاداش زحماتشان را مسئلت داريم.


والحمدلله ربّ العالمين
مؤسسه فرهنگی فقه الثقلين

عنوان بعدی




کلیه حقوق این اثر متعلق به پایگاه اطلاع رسانی دفتر حضرت آیت الله العظمی صانعی می باشد.
منبع: http://saanei.org